Eva Stenram: Cadastral
–- Eva Stenram
Udstillingen Cadastral præsenterer et bredt udvalg af den Berlin-baserede svenske kunstner Eva Stenrams mangeårige kunstneriske virke med værker fra 2007 og frem til i dag. I sin praksis udforsker og undersøger Stenram fotografiets billedsprog. Ofte anvender Stenram arkivmateriale fra bl.a. populærkulturen i form af magasiner, negativer, dias og billeder fra internettet, som hun bearbejder og modificerer på forskellig vis. Dette fotografiske billedmateriale bliver nogle gange scannet, andre gange genfotograferet og herefter ændret gennem digital, analog eller fysisk manipulation.
Cadastral tager os med på en rejse gennem en lang række forskellige rum, steder og materialiteter: fra Stenrams egne personlige og intime rum med elementer som støv, spyt og indscannede natborde, til fotografier fra gamle rejsemagasiner af forskellige landskaber og byer såvel som close-ups af kropsdele fra sportsmagasiner, transformeret gennem Stenrams egne modificeringer. Vi kommer også med ned under jorden og ind i grotter, hvor drypsten har fået tilføjet øjne, og helt op til Mars, hvor støv fra Stenrams lejlighed og Mars’ støvede ørkenlandskab blandes sammen. Vi tages også med ind i søvnens og de natlige drømmes verden. Du inviteres fx med til at være aktiv medskaber af værket F.E.L.I.C.E., hvor du kan tegne eller skrive en af dine seneste natlige drømme ned på et postkort. Postkortene sendes til kunstneren, der herefter matcher forskellige drømme og adresser, således at deltagerne vil modtage hinandens drømme på kryds og tværs af tid, rum og landegrænser.
Udstillingens titel Cadastral refererer bl.a. til matrikel, land og ejendomsret, men skaber samtidig associationer til linjer og grænser, der ikke umiddelbart kan ses med det menneskelige øje. Det er således også dobbeltheden mellem det synlige og det usynlige, som ofte er på spil i Stenrams værker. Stenram skaber på poetisk vis nye visuelle lag og dermed også nye betydninger og associationer i sine værker. Ofte bevæger værkerne sig mellem drøm og virkelighed og slører grænserne mellem forskellige rum eller steder samt billeders betydninger. På den måde stiller værkerne også spørgsmålstegn ved, hvad der egentlig er virkelighed, og hvordan vi forstår og erkender verdenen.
Udstillingen er gjort muligt ved støtte fra: Københavns Kommune, Statens Kunstfond, DGI Byen, DJ:Fotograferne, Det Obelske Familiefond, Neustart Kultur, Stiftung Kunstfonds, Berlin Senate Department for Culture and Europe og Sveriges Ambassade i København